Uprawa
od ziarenka do stołu .

Nasiona
Nasiona pozyskiwane są we własnym zakresie z wyselekcjonowanych owoców, z izolowanych krzaków. Nowe odmiany i rodzaje kupowane są w profesjonalnych sklepach nasiennych.

Wysiew
Nasiona wysiane do kiełkowania, w ogrzewanym pomieszczeniu inkubacyjnym z lampami do doświetlania po wzejściu.
Czas wysiewu, druga połowa lutego. Lampy posiadają pełne spektrum światła słonecznego.

Pikówki
Rośliny wyrośnięte do fazy przepikowania, okres od wysiewu ok. 2-3 tygodni

Pikowanie
Zapikowane do dużych multiplatów w rozsadniku. Okres, druga połowa marca.

Strefa uprawy
W naszym gospodarstwie papryki uprawiane są wyłącznie pod osłonami. W tunelach foliowych panuje wyższa temperatura, a papryki pikantne potrzebują jej żeby wytworzyć więcej kapsaicyny

Sadzenie
Sadzenie wykonuje się ręcznie, w dwunastu rzędach, po posadzeniu rozłożone zostają systemu nawadniania kropelkowego, T-tape.

Ściółkowanie
Międzyrzędzia zostają wyściółkowane włókniną, niedopuszczającą do wzrostu chwastów. .

Palikowanie
Paliki wbija się co 6-8 roślin, służą do podtrzymania sznurka który zabezpiecza przed przewracaniem się krzaków.

Podwiązywanie
Sznurki rozciąga się między palikami podwiązując i usztywniając rzędy, ponieważ w okresie owocowania krzaki stają się ciężkie i mogły by się powywracać, lub połamać.

Pierwsze owoce
W połowie czerwca u wcześniejszych gatunków papryki pojawiają się pierwsze owoce.

Owocowanie
Owocowanie u późniejszych gatunków zaczyna się na przełomie czerwca i lipca.

Dojrzewanie
Faza dojrzewania charakteryzuje się wieloma barwami jednego rodzaju papryki, ponieważ z jasnozielonych, poprzez różne kolory owoce osiągają swoją właściwą barwę.

Zbiory
Zbiory papryki wykonuje się wczesnym rankiem, lub późnym wieczorem, ponieważ, temperatura w słoneczny dzień, w tunelu foliowym wacha się pomiędzy 60 a 70 stopni Celsjusza. Owocowanie papryki Chili Cyklon zaczyna się w drugiej połowy czerwca.

Zbiory
Mniej więcej w tym samym czasie zaczynają się zbiory papryki Italian Cayenne oraz Jalapeño.

Zbiory
Zbiory wykonuje się sukcesywnie , w zależności od wielkości zamówień.

Zbiory
Papryka Habanero jak i inne późniejsze odmiany, wybarwiają się ok. drugiej połowy lipca.

Zbiory
W fazie zbiorów zrywane są raczej tylko dojrzałe owoce, chociaż te mniej wybarwione mają dłuższy okres przechowywania.

Zbiory
Papryka Tabasco jest jedną z niewielu rodzajów papryki, gdzie owoce są ułożone do góry, łatwiej jest wtedy określić stan dojrzałości, oraz wybarwienia owoców.

Zbiory
Papryki takie jak, Bhut Jolokia, Naga Jolokia oraz Carolina Reaper wybarwiają się napóźniej przez co ich okres sprzedaży jako świeże owoce jest krótszy od innych gatunków ostrych papryk.

Zbiory
Te późne papryki ze wzłędu na bardzo dużą zawartość kapsaicyny w większości przeznaczone są do suszenia.
Produkcja i przygotowanie do dystrybucji
Wypisz i opisz kluczowe funkcje swojego rozwiązania lub usługi.
Suszenie
Wzmocnienie pozycji firmy dzięki strategicznym analizom cyfrowym i specjalistycznej wiedzy.
Pakowanie
Od SEO po media społecznościowe, tworzymy kampanie, które nie tylko zyskują wyświetlenia, ale także zwiększają zaangażowanie i konwersje.
Transport
Dostawy własnym transportem realizujemy do 50 km. Realizujemy dostawy do Kraków, Bochnia, Brzesko, Tarnów, Kazimierza Wielka, Miechów .
Produkcja
Wyróżnij swoją historię, zaprezentuj rozwój i kluczowe osiągnięcia.

Przygotowanie do produkcji
Po zebraniu papryki są selekcjonowane, oraz przygotowywane do ważenia według specyfikacji zamówienia.

Produkcja
Produkcja polega na, zważeniu odpowiednich rodzajów papryk na jednej tacce w zachowaniu odpowiedniej wagi jednostkowej. Gramatura tacki może być różna, od 100 do 200 gram, samego produktu, odliczając wagę tacki, oraz folii którą jest owinięta.

Pakowanie
Po zebraniu papryki są selekcjonowane, oraz przygotowywane do ważenia według specyfikacji zamówienia.

Transport
Po zebraniu papryki są selekcjonowane, oraz przygotowywane do ważenia według specyfikacji zamówienia.
Gotowy na współpracę?
Zapraszamy do współpracy hurtownie, sklepy, restauracje.