Papryka Chili zielona i czerwona
Papryka Chilli Cyklon to jedna z najbardziej popularnych odmian papryki ostrej rozpowszechnionych w Polsce. Owoce o długości do 14cm, średnica do ok 4cm, podłużne ostro zakończone. Miąższ średnio gruby 2-3 mm bardzo soczysty. Papryczki nie są może piekielnie ostre, średnia to ok 5000 SHU, ale trafiają się pojedyncze owoce o zwiększonej ostrości.
Ze względu na swoje walory znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Owoce od zielonego koloru poprzez brunatny przechodzą do intensywnej czerwieni.
Lekko ostry charyzmatyczny smak Chilli Cyklon, sprawdza się jako przyprawa lub dodatek do wielu potraw.
Ze względu na swoją umiarkowaną ostrość idealnie sprawdza się do spożycia „na surowo” jako dodatek do sałatek oraz kanapek. Ze względu na trochę twardą skórkę wymaga dłuższego gotowania.
Można ją mrozić, nie traci swoich właściwości.. Cyklon znajduje zastosowanie jako składnik sals, sosów.
Chili Żółte
Żółta papryka chili ma gładką konsystencję i urozmaici każdy posiłek. Papryki te mają słodko-pieprzowy smak i ostrość, która może wynosić od 3 000 do 5 000 jednostek w skali Scovillea
Ta żółta odmiana papryki chili ma delikatnie cytrynowy smak. Idealny dodatek do sosów i dip-ów. Doskonała przyprawa do gulaszy
Papryki Chili mix
Papryka Chilli Mix to mieszanka papryk odmiany Cyklon w trzech kolorach, przy czym zielona to wcześniejsze stadium dojrzałych owoców. Papryki te mają słodko-pieprzowy smak i ostrość, która może wynosić od 3 000 do 5 000 jednostek w skali Scovillea.
Ta papryczka doskonale pasuje do różnego rodzaju potraw pieczonych i smażonych, jak również na surowo do sałatek warzywnych. Doskonała jako przyprawa do gulaszy.
Long Cayenne
W uprawie aktualnie dwie odmiany Ohnivec i Palivec. Zawartość kapsaicyny wacha się miedzy 1800 a 3000 jednostek w skali scoville'a. Owoce w pełni dojrzałe wybarwione na intensywny czerwony kolor o wydłużonym kształcie, wąskie, osiągające długość do 17 cm.
We wczesnej fazie dojrzewania skórka owocu jest zielona, a w miarę osiągania pełnej dojrzałości staje się czerwona.
Ma doskonały, niezbyt ostry smak. Wyśmienita do różnych sałatek na surowo jak również do upieczenia na pizzy. Można ją też grilować.
.
Jalapeño
Papryczki jalapeno należące do grupy ostrych papryk chili są jednym z głównych symboli kuchni meksykańskiej. Słyną z ostrego smaku, który zawdzięczają kapsaicynie, której zawartość wacha się pomiędzy 5 a 8 tysięcy jednostek w skali scoville'a. Dzięki niej wykazują wiele właściwości prozdrowotnych, które sprawiają, że są one cenione na całym świecie.
Jalapeno jest odrębną, trwałą i jednorodną odmianą papryki rocznej, która przynależy do rodziny psiankowatych. Nazwa tej papryki pochodzi od meksykańskiego miasteczka Xalapa.
Aktualnie ta pikantna papryczka robi furorę na całym świecie, także w Polsce. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że może być spożywana na wiele sposobów. Możemy stosować papryczki marynowane, surowe, suszone, mielone, a także wędzone. Jeśli chodzi o surowe papryki jalapeño można wykorzystać je na wiele sposobów; można je wykorzystać zarówno w zestawieniu z mięsem, jak i makaronem czy nawet jako składnik pizzy. Wędzone oraz suszone papryczki używa się w kuchni jako przyprawę, zadaniem której jest wyostrzenie smaku lub nadaniu nutki pikantności naszej potrawy.
Papryki Ostre mix
Papryki Ostre Mix to mieszanka wielu różnych odmian: Chilli Cyklon, Italian Cayenne, Jalapeno oraz Habanero. Papryczki nie są może piekielnie ostre, średnia to ok 5000 SHU, ale trafiają się pojedyncze owoce o zwiększonej ostrości, w szczególności papryka Habanero.
Ze względu na swoje walory znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Owoce od zielonego koloru poprzez brunatny przechodzą w intensywnie czerwony oraz żółty. Swój lekko ostry charyzmatyczny smak, sprawdzają się jako przyprawa lub dodatek do wielu potraw.
Dzięki umiarkowanej ostrości idealnie sprawdzą się do spożycia „na surowo” jako dodatek do sałatek oraz kanapek. Ze względu na trochę twardą skórkę wymagają dłuższego gotowania.
Można je mrozić i nie tracą swoich właściwości. Papryki te znajdują zastosowanie jako składnik sals, sosów
Tabasco
Papryka tabasco rośnie w Ameryce Środkowej, przede wszystkim w Luizjanie i w Meksyku. Nazwa rośliny i jej owoców pochodzi od meksykańskiego stanu Tabasco, a samo słowo „tabasco” w wolnym tłumaczeniu oznacza „kraj o gorącej i wilgotnej ziemi”. Papryka tabasco (Capsicum frutescens) to odmiana papryki owocowej z grupy chili.
Papryczki tabasco są podłużne i niewielkie – zwykle mają ok. 3,5-5 cm długości. Początkowo żółtawo-zielone, w miarę dojrzewania stają się pomarańczowe, a następnie – intensywnie czerwone.
Wraz ze zmianą koloru zyskują też na ostrości. Po przekrojeniu są soczyste, co wyróżnia je na tle innych papryczek. W skali ostrości Scoville’a papryka tabasco plasuje się dość wysoko – między 30 000 a 50 000 SHU. Dla uspokojenia warto dodać, że sos Tabasco nie jest tak ostry, jak papryczki, z których jest wytwarzany – klasyczna wersja ma zwykle między 2 500 a 5 000 SHU.
Papryka Habanero: (czerwona, żółta, czekoladowa, mix )
Papryka habanero pochodzi z Ameryki Południowej. Uprawiana jest także w Chinach, Meksyku i na Karaibach.
Niedojrzałe papryczki mają zielony kolor, natomiast dojrzałe mogą mieć barwę czerwoną, pomarańczową, żółtą lub brązową. Habanero są niezwykle ostre, ponieważ zawierają wysokie stężenie kapsaicyny.
W skali Scoville'a (skala zawartości kapsaicyny ) ich ostrość wynosi od 100 tysięcy nawet do 500 tysięcy jednostek . Papryczki habanero mają smak podobny do moreli, jednak większość ludzi nie może ich zjeść na surowo, dlatego najczęściej są dodawane do płynnych lub półpłynnych dań (sosów czy zup).
Kapsaicyna, która jest zawarta w gnieździe nasiennym papryczek habanero, pomaga w leczeniu raka. Niszczy komórki nowotworowe, nie naruszając zdrowych komórek. Osoby, u których został wykryty nowotwór, mogą pić miksturę z dodatkiem habanero i oleju lnianego. Kapsaicyna zawarta w papryczkach habanero obniża także poziom cholesterolu we krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów, ponieważ rozpuszcza fibryny (odpowiadające za tworzenie się zakrzepów). Poza tym, papryczki mają również działanie przeciwbólowe i oczyszczające, zapobiegając zatruciom pokarmowym. W mojej ofercie sezonowo znajdują się świeże owoce, a całorocznie owoce suszone, pakowane po 20g. Owoce są suszone w całości,( bez ogonków), w profesjonalnej suszarni.
Naga Jolokia
Papryka Naga Jolokia (w wolnym przekładzie z hindi: wężowa papryka chilli) - kultywar papryki, którego owoce należą do grupy papryk typu chilli. Znana również jako GhostPepper, Borbih, Nagahari.Dojrzałe owoce mierzą od 5do 8,5 cm długościi między 2 a 3 cm. Wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa w 2007 r., została przetestowana i oceniona na 1 041 000 jednostek Scoville'a. Papryka charakteryzuje się kolorem od pomarańczowego do czerwonego. Uprawiana jest w północno-wschodnich rejonach Indii ( Asam, Nagaland i Manipur) oraz w Bangladeszu. Do niedawna uważana za najostrzejszą paprykę świata ( ponad milion jednostek w skali Scowile a. W mojej ofercie znajdują się sezonowo świeże owoce, a całorocznie owoce suszone, pakowane po 20 gram. Owoce są suszone w profesjonalnej suszarni, w całości (bez ogonków )
Carolina Reaper
Osiąga średnio 1 569 300 w skali Scoville'a z rekordami ponad 2 200 000 SHU. Poprzednią rekordzistką była Trinidad Scorpion Butch. Powstała w wyniku krzyżowania czerwonej papryki Naga Jolokia i Red Sawina. Farmaceuta Wilbur Scoville opracował skalę 100 lat temu, biorąc roztwór cukru i wody do rozcieńczenia ekstraktu z papryki, następnie naukowiec próbował roztworu i ponownie go rozcieńczał, aż do momentu gdy ostrość nie byłaby już wyczuwalna.
W mojej ofercie sezonowo znajdują się świeże owoce, a całorocznie owoce suszone, pakowane po 20g.
Owoce są suszone w całości,( bez ogonków), w profesjonalnej suszarni.